Cigarrförvaring

Cigarrförvaring på rätt sätt

Att avnjuta en cigarr är så mycket mer än att röka, det kan likna en meditativ avkoppling eller vara en del i en gastronomisk upplevelse. För att få ut det allra bästa ur en cigarr krävs att man väljer den men omsorg men även att man har rätt cigarrförvaring så att lukt och smak bibehålls. Hos oss hittar du ett sort utbud av cigarrer pâ nätet här får du information om hur du förvarar dem på bästa sätt.

Att förvara cigarrer är en hel vetenskap, vi ska därför hjälpa dig att få grepp om de grundläggande principerna som du behöver ha koll på. De flesta cigarrkännare förvarar sina cigarrer i en så kallad humidor för att behålla fukten, läs vidare för att få reda på mer om hur det funkar.

Förvara kubanska cigarrer - så här gör du

För att förvara kubanska cigarrer på rätt sätt ska man se till att luftfuktigheten och temperaturen ligger på rätt nivå, det innebär en luftfuktighet på 68-72 % och temperaturen ska ligga mellan 18 och 22 grader. Att en cigarr har rätt fuktighet är lika viktigt som att vinet serveras mer rätt temperatur. Själva lagringstemperaturen är oftast inte ett problem i Sverige eftersom vi vanligtvis har en innetemperatur runt 20 grader om du inte lägger cigarrerna direkt ovanför ett element.

Till skillnad mot temperaturen är fuktigheten en svårare nöt att knäcka när det kommer till cigarrförvaring och det är där humidoren kommer in. Humidoren skapar ett perfekt klimat för dina cigarrer under hela året och möjliggör förvaring under en lång tid.

Ge bort en vacker cigarrlåda

Cigarrer är ofta en uppskattad gåva och känns extra lyxig om du ger bort några av dina favoriter i en vacker cigarrlåda. Ett mindre cigarretui är ett annat alternativ. Etuiet kan även komma väl till pass när du ska bort och ta med dig några cigarrer från humidoren. De kommer i olika utföranden, storlekar, material och pris. Vilken typ av förvaringslåda eller etui man väljer påverkar inte cigarrens smak men vissa etuier och lådor ger ett bättre förvaringsklimat än andra vilket gör att cigarren behåller sin smak en längre tid.

Ett tredje alternativ till cigarrförvaring är den lilla tuben. Den är utformad som ett litet rör som rymmer en cigarr. Den här typen av förvaring är mycket användbar när man på ett smidigt och diskret sätt vill få med sig sin älsklingscigarr i kavajfickan eller i handväskan.

Cigarrer i humidor
Cubanska cigarrer

Så här mäter du cigarrens kvalitet

En god cigarrförvaring kommer att säkerställa kvaliteten på dina cigarrer under en lång tid. Men hur vet man då cigarren är i bra kondition? En väl omhändertagen cigarr ska kännas spänstig och svikta lite när man klämmer på den och kännas mjuk men inte svampig i konsistensen. Tänk dock på att aldrig klämma hårt när du testar kvaliteten då det kan skada cigarren. Läs mer om cigarren för ytterligare inspiration, idéer och tips.

Cigarrer av hög kvalitet är ett hantverk av hög precision som kräver omsorg för att avnjutas på bästa sätt. Att investera i bra förvaringslösningar kommer att löna sig i längden och göra att du får ut ännu mer av cigarren.