Så bra är nya Churchill filmen

cigarr churchill ny film

En av våra allra kändaste cigarrökare genom tiderna är som tidigare skrivet i denna blogg den före detta premiärministern Winston Churchill. Under 2018 kommer ytterligare en tolkning av den mytomspunna ledaren och cigarrrökaren. I denna artikel får du läsa mer om filmen och vad vi tyckte om den!

Gary Oldman spelar en cigarrökande Churchill under 1940-talet

Som en addering till storslagna serier The Crown och filmen Dunkirk kommer en nytappning av den mytomspunna och mycket älskade ledaren Winston Churchill. Men i denna rulle kommer vi inte få följa Winston under hans mest kritiska ögonblick i livet utan vi får följa med under det politiska spelet och får komma in på Winston som faktisk människa.

Filmen The Darkest Hour utspelar sig bara under en månad och börjar när Winston blir premiärminister över Storbritannien. Året är 1940 och vi får möta en ny premiärminister i hans hus på 10 Downing Street, i Parlamentet och i bunkerliknande fastigheter under brinnande krig. Vi får följa med under de kända talen och under viktiga förhandlingar mellan nationer som är fruktansvärt historiskt detaljerade.

Europa brinner och den hårt pressade Churchill röker cigarr efter cigarr för att lugna sig i de allra mest kritiska situationer. Gary Oldman som redan vunnit priser för din prestation röker cigarrer i mängder och blev under inspelningarna sjuk av all rök. Det sägs att Gary Oldman rökte ungefär 400 kubanska cigarrer under inspelningarna. Det hände en arbetsplatsolycka som gjorde så att Gary blev nikotinförgiftad och oerhört sjuk. Han blev skickad till sjukhuset och alla blev extremt oroliga för att han ens skulle kunna avsluta projektet. Han berättar att han rökte en cigarr ibland bara två tredje delar av den och sen kör några tagningar tills den är slut och en ny kommer sedan in. Det blev alltså minst 400 kubanska cigarrer och det brändes över 15.000 pund på cigarrer. 

Förvandlingen till att bli Churchill var påfrestande både fysiskt och psykiskt och gav Gary Oldman en Golden Globe för några dagar sedan. Under hela 6 månader studerade Gary Oldman ljduupptagningar, filmer, biografet och faktaböcker för att komma i karaktär inför filmen. När inspelningarna väl drog igång ifördes han en kroppsdräkt och protes i ansiktet.

Vad tyckte vi om filmen?

Vi på Cigarren.se har sett filmen två gånger faktiskt och känner att vi gärna ser den igen. Gary Oldman gör i princip filmen sevärd fler gånger bara genom att vara en så fantastisk skådespelare. Utöver det är det en historiskt korrekt film som låter åskådaren lära känna en ny sida av Churchill. Vanligtvis är det historier om krig och slagfält, en hjälte som räddar hela världen. Men här får vi verkligen komma in på människan, man känner pressen genom bioduken och får en helt ny förståelse för vilken människa han egentligen var som klarade en hårda pressen när nazisterna var på väg att ta över Europa och Storbritannien.

Kommer den vinna Oscars?

Tyvärr kan man inte vinna Oscars bara för att man rökt 400 kubanska cigarrer. Men Oscarsgalan är snart här och Gary Oldman är nominerad för sin roll som Churchill och kommer troligtvis att vinna priset. På oddssidor kan man läsa att hans odds att vinna är 1.30 gånger pengarna jämfört med Timotheee Chalamet som har näst högst chans att vinna med odds på 15.00 gånger pengarna. Filmen är nominerad för flera Oscars bland annat Kostym, Filmografi, Bästa film, Smink och hår m.fl. Hos casinoinfo.se kan du hitta fler odds för Oscarsgalan och se om filmen kommer att kamma hem fler priser!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *