Cigarrens Historia

Man tror att cigarrens historia sträcker sig väldigt långt bak i tiden och att de “uppfanns” av det antika Maya folket. Man har hittat en kruka från runt år 900 som avbildar en Mayan man rökandes tobak inrullat i ett stort löv som hålls ihop av ett snöre, likt, men en väldigt urtida modell av vad som idag är en cigarr. Namnet cigarr kommer också ursprungligen från detta sätt att rulla tobaken, det kallades nämligen Sikar, som betyder “att röka tobak rullad i löv” och från det kom ordet Cigarro på spanska som till slut utvecklades till engelska Cigar och på svenska, cigarr.

maya cigarr

 

Det sägs att Christopher Columbus var den som introducerade tobaken i Europa efter att ha kommit över det i Hispanola Island, det som idag är Dominikanska Republiken. Enligt historian så fick tre män som jobbade för Columbus (Rodrigo de Jerez, Luis de Torres och Hector Fuentes) torkade tobaksblad som en gåva från män på Hispanola Island. Eftersom att tobak var populärt i en stor del av Sydamerika så kom de i kontakt med det igen när de kom till Kuba. På den här tiden rökte man tobak genom en tub, en så kallad Tabago, eller rullad i ett stort löv.

När de upptäcktsresande kom tillbaka till Europa med den sydamerikanska tobaken så blev det populärt att röka cigarr, främst i Spanien och Portugal, sen vidare i Frankrike och Italien innan det blev mer populärt i andra Europeiska länder. Från början rullades tobak som sagt i löv, men när populariteten blev större i Europa började spanska tillverkare rulla cigarrer i specialtillverkat papper och gjorde proceduren av cigarrtillverkning till en konstform.

De flesta cigarrer tillverkades till en början i Spanien, men man fann snart att Kubas klimat gjorde detta land till det perfekta stället för att odla tobak. Kuba anses fortfarande vara cigarrens land, men det går att hitta cigarrer från flertalet andra länder i Karibien och andra delar av världen.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *